+30 26643 60100 info@filiates.gr

14η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

14η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

Πρίν 20 χρόνια η14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.
Η αφορμή ήταν τα γενέθλια του Αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, ο οποίος αρχικά το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα τα ρέζους. Για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη τιμήθηκε το 1930 με το Νόμπελ Ιατρικής.

Σήμερα τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή, 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει συνολικά ο ανθρώπινος οργανισμός.

Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει την αγωνία εύρεσης αίματος όταν κάποιος δικός μας άνθρωπος το χρειάζεται. Τελευταία στιγμή, εναγωνίως, αναζητούμε ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους αυτόν ή αυτούς που θα μπορέσουν να προσφέρουν μια φιάλη αίμα για τον δικό μας άνθρωπο.

Ο Δήμος Φιλιατών σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο, τον ιερέα μας πάτερ Αθανάσιο Παπαδόπουλο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κέντρου Νεότητος Φιλιατών, δημιούργησαν πρίν περίπου ένα χρόνο την δημοτική τράπεζα αίματος “Αγία Τριάδα”, με στόχο να καλύψει στο βαθμό του δυνατού, τις ανάγκες των συμπολιτών μας, γιατί πιστεύουμε πως όλοι μαζί, μπορούμε!

“Δώσε αίμα, δώσε ελπίδα, μαζί σώζουμε ζωές”

Print Friendly, PDF & Email
advanced-floating-content-close-btnespa